Vés al contingut

Itinerari modernista Jujol

Coneixeu el llegat modernista de l’arquitecte Jujol a Sant Joan Despí?

 

L’itinerari Jujol és una proposta ideal per conèixer, bo i recorrent el centre de Sant Joan Despí, el treball arquitectònic de Josep Maria Jujol Gibert (1879-1949). Una obra que es caracteritza per la senzillesa, originalitat i qualitat. El seu art neix de la natura, i és atemporal i eclèctic. La construcció d’una torre d’estiueig just al costat de l’estació del tren és l'inici de la seva relació amb Sant Joan Despí, ciutat de la que en va ser arquitecte municipal durant 20 anys. 

 

Les obres més representatives de l’arquitecte i les que conformen aquest itinerari son: 

 

Can Negre (1915-1930):  seu del Centre Jujol – Can Negre que forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Jujol va adaptar aquesta antiga masia del segle XVII com a casa d’estiueig per als seus propietaris, Pere Negre i Jover i Engràcia Balet i Viñas. A l’interior hi destaquen l’explosió plàstica de la capella i de l’escala. S’ubica a la cèntrica Plaça Catalunya s/n.

 

Torre de la Creu (1913): Ben visible des de l’estació de Renfe, la casa, formada per cinc cilindres va ser la primera obra de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí i va causar un gran impacte visual a l’època, per encàrrec de la seva tieta Josefa Romeu i Grau. S’ubica al Passeig de Canalies, 14.

 

Torre Jujol (1932): Casa de la família Jujol Gibert construïda per l’arquitecte durant els anys de relació professional amb el poble, per tal de passar estades i supervisar les obres engegades a la població.

 

Casa Serra-Xaus (1921): Aquesta casa està formada per línies rectes i presenta una decoració basada en temes de flora i fauna, aplicant la tècnica de l’esgrafiat en tons blaus i vermells. Es troba ubicada al Carrer de Jacint Verdaguer, 29.

 

Casa Rovira (1926): Façana dedicada a Sant Antoni abat, amb esgrafiats on s’hi prepresenta el camp i la fruita. S’observa la datació (anno domini 1926) i la signatura de Jujol acompanyada per l’anagrama ARQ, referint-se a “arquitecte”. Es troba al carrer Jacint Verdaguer, 27.

 

Església de Sant Joan Baptista (1944): L’obra religiosa de Josep Maria Jujol es basa en el simbolisme, l’ornamentació colorista i les formes naturals. Es poden llegir inscripcions i  frases bíbliques a les trones. També es contemplen vitralls amb representacions eucarístiques, un sagrari amb rerefons franciscà, entre altres exemples de pintura i escultura amb ferro.  

 

Porta del taller del manyà Josep Oliver (1899-1966): Porta del taller del manyà Josep Oliver, el qual va treballar amb Jujol i s’inspirà en l’arquitectura de Josep Maria Jujol per fer la porta del seu taller. S’ubica al carrer de les Torres, 12.

 

VISITES

Visita guiada l’últim diumenge de cada mes amb concertació telefònica prèvia per correu electrònic a cannegre@sjdespi.net o al telèfon 93 373 73 63.

 

Visiteu Can Negre en realitat augmentada amb un 50% de descompte en l'entrada aquí.

Dades de contacte

cannegre@sjdespi.net 

933 737 363 

Centre Jujol-Can Negre 
Pl. Catalunya, s/n

www.sjdespi.cat

Recomanacions destacades

Mostra totes les recomanacions