15è aniversari de la inscripció de la Cripta de la Colònia Güell, Casa Vicens, Façana de la Nativitat i Cripta de al Sagrada Família i Casa Batlló a la llista del Patrimoni Mundial
El 15 de juliol de 2020 es commemora el 15è aniversari de la inscripció de la Cripta de la Colònia Güell, la Casa Vicens, la façana de la Nativitat i la cripta de la Sagrada Família i la Casa Batlló a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Amb aquesta inscripció de l’any 2005 la UNESCO va ampliar la relació de les obres de l’arquitecte a la Llista del Patrimoni Mundial que havia fet el 1984. A més dels quatre edificis esmentats, formen part de la Llista el Palau Güell, el Park Güell i la Pedrera. En conjunt, conformen el bé en sèrie “Obres d’Antoni Gaudí” del Patrimoni Mundial.
La UNESCO reconeix als edificis inscrits el seu valor excepcional i universal, autenticitat i integritat, la qual cosa comporta el compromís de conservar i difondre aquests valors com a patrimoni de tota la humanitat.
En el cas de la Cripta de la Colònia Güell, ubicada a Santa Coloma de Cervelló, va ser construïda entre 1908 i 1914, any que Gaudí deixà sobtadament les obres. Fins aleshores només s’havia construït la Cripta, quedant per fer l’església superior. Tot i així, la Cripta és un recull de l’enginy i la creativitat de Gaudí. Aquí treballà amb total llibertat i experimentà amb noves formes arquitectòniques i materials que més tard li servirien per aplicar-les a la Sagrada Família.
Gaudí va necessitar deu anys per madurar el projecte, per al qual va construir una enginyosa maqueta funicular, a partir de la qual conformà els arcs i columnes inclinades de l’edifici. S’ha de destacar la utilització de materials de rebuig reciclats, el treball del maó adoptant formes sorprenents, la complexitat i simbologia dels mosaics de la façana, el mobiliari, i els originals finestrals per on entra la llum. Tot plegat, si l’exterior fascina, a l’interior genera un ambient impressionant i de recolliment alhora.
La crisi sanitària provocada per la COVID-19 va obligar al tancament temporal de la Cripta des del passat 14 de març, però des del passat 4 de juliol la Cripta, i el conjunt de la Colònia Güell, torna a estar oberta per acollir a les persones visitants. El nou horari de reobertura és de 10 a 15h. dissabtes i diumenges.
Per promoure aquesta nova obertura, a totes les persones que durant el mes de juliol comprin la seva entrada a la pàgina web http://gaudicoloniaguell.org obtindran un descompte del 50% del seu preu i podran fer ús de la mateixa fins al pròxim 31 de desembre de 2020.
La Casa Vicens és considerada la primera obra mestra de Gaudí i una prefiguració de la seva trajectòria pel seu caràcter innovador i modern.
Es tracta de la primera residència familiar projectada per un jove Antoni Gaudí gràcies a l’encàrrec del corredor de borsa Sr. Manel Vicens i construïda entre 1883 i 1888 a l’antiga Vila de Gràcia. La casa, concebuda com a residència d’estiueig amb jardí, destaca per les seves formes geomètriques i l’ús de la ceràmica a les façanes. L’ornamentació, tant interior com exterior, està inspirada en la vegetació de l’entorn, tot conformant una casa-jardí de l’exterior a l’interior.
La primera casa de Gaudí va obrir les seves portes al públic en novembre de 2017, després de 3 anys de restauració i rehabilitació que van permetre a la casa tornar al seu origen, obrir com a casa museu i permetre que els visitants puguin contemplar la casa tal i com Gaudí la va concebre.
La Casa Batlló és el resultat de la remodelació d’un edifici preexistent feta per Antoni Gaudí entre 1904 i 1906, qui es va inspirar en la naturalesa per integrar-la a la seva arquitectura donant bellesa i funcionalitat excepcionals, reconeguda com a Patrimoni Mundial en 2005.
Antoni Gaudí va fer un ús excepcional de les arts aplicades donant com a resultat una explosió de llum i color des de la seva espectacular façana fins al terrat, la claraboia del terrat i les ceràmiques dels patis interiors, contribuint al desenvolupament de l’arquitectura universal.
La Casa Batlló va reobrir les seves portes l’1 de juliol adaptant-se a la nova realitat incorporant innovadores mesures d’higiene i protecció pel visitants i els seus col·laboradors, destacant l’ús de llum ultraviolada per a la desinfecció dels dispositius tàctils, filtres HEPA i de carbó actiu i ionització bipolar de plasma fred per netejar l’aire interior a més de l’ús de mascaretes, gel hidroalcohòlic i reduint el seu aforament al 30%. Més informació a www.casabatllo.es