Espais Naturals del Delta del Llobregat

Comparteix:

Els espais naturals del Delta del Llobregat són una xarxa d’espais protegits que pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat.

Visitant-los, sorprèn la gran diversitat biològica que alberguen. Estan situats al costat de camps de conreu, envoltats d’algunes de les infraestructures més importants del país i molt a prop de les principals ciutats metropolitanes. Hi podem trobar diferents ambients naturals: la part final del riu Llobregat, llacunes i aiguamolls, pinedes litorals sobre dunes i platges verges amb vegetació de rereduna, gairebé úniques a Catalunya. Són uns espais molt importants per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques, pel fet de trobar-se enmig de la ruta migratòria dels ocells del nord d’Europa cap a l’Àfrica. Tenen una vegetació molt valuosa, amb una de les escasses poblacions de trencadalla de Catalunya, amb presència de Stachys marítima, i s’hi han trobat més de 22 espècies diferents d’orquídies.

Els espais naturals del Delta del Llobregat són una de les zones més importants de Catalunya quant a l’educació ambiental i la recerca. No hi ha cap gran metròpolis a la Mediterrània que gaudeixi d’uns aiguamolls d’importància internacional a les seves portes. És un indret per visitar-lo, per descobrir-hi el medi natural i gaudir-hi del paisatge, un indret on les condicions d’observació de flora i fauna són excepcionals. I el millor de tot: és a tocar de casa!

 

ESPAIS VISITABLES:

Els espais naturals del riu Llobregat (El Prat de Llobregat)

Situats al marge dret del tram final del riu Llobregat, ocupen unes 145 ha i hi ha una gran diversitat de flora i fauna. Hi podem trobar els principals paisatges del Delta: jonqueres, prats humits, pinedes, canyissars, platges i estanys litorals, com ara el de Cal Tet i el de Ca l’Arana. Aquests espais formen un Delta en miniatura.

El Remolar - Filipines i la platja de Viladecans

És un dels espais naturals més emblemàtics, sobretot perquè s’hi observen fàcilment ocells aquàtics, com ara bernats pescaires, corbs marins, ànecs, fredelugues o martinets. A la primavera i a l’estiu els limícoles omplen la maresma. Aquest espai ocupa 188 ha i inclou l’estany del Remolar, la maresma de les Filipines, la riera de Sant Climent, la pineda de Cal Francès i una part de la platja de Viladecans.

La pineda de Can Camins i la platja del Prat

Amb 48 ha, formen un espai costaner d’elevat valor biològic, molt escàs al nostre país. La pineda de pi pinyer creix sobre les antigues dunes de la platja i construeix un magnífic recer per una gran diversitat de fauna i flora. A la platja trobem algunes espècies amenaçades, que necessiten la vegetació dels sorrals per viure.

Les basses de Can Dimoni (Sant Boi de Llobregat)

Són un conjunt de tres llacunes a la zona agrícola de Sant Boi de Llobregat. Amb una extensió total de 31 ha, constitueixen un espai interessant per la biodiversitat que acullen i, especialment, per la funció de dormidor de martinets i esplugabous.

L'estany de la Murtra i la pineda de la Maiola (Gavà i Viladecans)

L'estany de la Murtra, entre els municipis de Gavà i Viladecans, ha recuperat part de la seva vegetació típica i, junt amb els camps de conreu, és l'hàbitat d'espècies com el martinet menut, el blauet i el corriol petit. La Pineda de la Maiola, a Gavà, conserva exemples de pineda sobre dunes litorals i jonqueres interdunars, i és l'hàbitat de diferents aus forestals.

Més informació dels espais i de com arribar aquí


VISITES GUIADES

El Consorci de Protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat ofereix visites guiades per a grups organitzats (excursionistes, lleure, professionals, gent gran, famílies, etc.) a:

  • Espais Naturals del Riu – Cal Tet – Ca l'Arana (El Prat de Llobregat)
  • Bunyola – Carrabiners – Semàfor (El Prat de Llobregat)
  • Espai Natural del Remolar – Filipines (Viladecans)

Més informació sobre les visites guiades fent clic aquí.

 

ÀREES DE LLEURE:

  • Espais naturals del riu (El Prat de Llobregat)
  • Remolar-Filipines (Viladecans)
  • Basses de Can Dimoni (Sant Boi de Llobregat)

 

Equipaments i punts d'informació:
Els diferents espais naturals disposen de punts d'informació, tot i que les Basses de Can Dimoni només està obert els diumenges de 10 a 14 h. d'octubre a maig. Els espais disposen d'itineraris senyalitzats, miradors i aguaits per a l'observació d'aus.

 

Activitats, itineraris i visites:
El Consorci per a la Protecció dels Espais Naturals del Delta organitza activitats per als visitants des de l'octubre fins al juny (agendes d'activitats de tardor, hivern i primavera) amb activitats adreçades a diferents tipologies de visitants, des de cursos especialitzats, fins a activitats familiars.

Hi ha activitats gratuïtes i altres de pagament.

La visita als itineraris de manera individual és gratuïta, però en grups organitzats cal fer pagament. Per al guiatge de grups es poden contractar els serveis d'alguna de les entitats acreditades o del propi Consorci del delta, que també ofereix aquest servei.

Contacte
Correu electrònic
administracio@consorcidelta.org
Telèfon
934793201
Horari

Hi ha espais accessibles permanentment. Els espais que tanquen accessos tenen un horari en funció de l'espai i de l'època de l'any


Dies de tancament: els espais que es tanquen ho fan els dilluns i el 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener

Adreça

Av. Onze de Setembre, 73 - 75
08820 El Prat de Llobregat Barcelona
Espanya

Població
El Prat de Llobregat
Viladecans
Sant Boi de Llobregat
Gavà
Preu

Gratuït

Serveis
Gratuït
Preu per als diferents serveis
Taules de pícnic
WC
Empresa distingida Compromís Biosphere
Baix Llobregat Tourist Information Points